Tijdens mijn opvoeding en jeugd is er veel misgegaan. Ouders die me geen liefde hebben gegeven en alleen maar losse handjes hadden. Een basis die zo belangrijk is voor een kind, is dan al verkeerd begonnen. Dit alles sleep je dan je hele leven met je mee. Ik wilde het iedereen maar naar zijn zin maken, zodat ik daar mijn vreugde uit kon halen. Op het werk alles doen en regelen, dit gaf me dan een goed gevoel. De clown uithangen terwijl mijn lijf tegensputterde. Veel therapie gehad in al die jaren tot ik een aantal maanden bij Cesar Therapie was geweest en mij daar de vraag werd gesteld of haptotherapie niet iets voor mij was. Nooit van gehoord. Dus thuis hierover wat opgezocht.

Stap

Ik ben wel iemand die het dan wel wil proberen. Afspraak gemaakt en zo kwam ik bij Jacqueline terecht. Aardige vrouw, dus dat zat wel goed. De eerste gesprekken maakten een hoop in me los en lieten me zien dat er toch een hoop mis is in me. Veel verdriet over hoe mijn leven verlopen is. Jacqueline stelde de  juiste vragen. Vragen die me aan het denken zetten over iets wat niemand van me weet en voor mijn gevoel ook niemand mag weten. Zo vliegen de maanden voorbij. Leerde ik voelen wat mijn lijf voelt. En dit spreekt dan ook boekdelen. 

Mezelf

Mijn vertrouwen in Jacqueline was zeker aanwezig. Ik mag daar mezelf zijn en hoef niet de clown uit te hangen. Er was iets wat ik met haar wilde delen, maar dat was niet makkelijk. Het voelde als een ijsblok in mijn lijf en daar wilde ik ook weleens vanaf. Eindelijk had ik dan alle moed verzameld om het met haar te delen. Iets wat ze al wel een aantal malen heel voorzichtig aan mij had gevraagd, maar wat ik natuurlijk meteen ontkende. Seksueel misbruik. Eindelijk had ik het met iemand gedeeld. Iets wat zelfs mijn man niet van me wist. Niemand, dus alleen de misbruikers wisten ervan. Ja, het waren er zelfs twee. Nadat dit eruit was, mocht dit ook verder niemand weten. Dat was het eerste gevoel wat in mij opkwam. Bang om alles te verliezen. Terwijl ik het slachtoffer ben. Ik had dan ook het idee dat ze me zouden veroordelen, dat het mijn schuld is terwijl ze mijn leven kapot gemaakt hebben. Maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Jacqueline heeft mij super goed opgevangen. Veel hierover gepraat, geschreven en gevoeld. Zo vielen veel puzzelstukjes in elkaar. Toen kwam ik op een punt dat ik het toch aan mijn man wilde vertellen.

Delen

Een aantal weken later was het dus al zover. Hij kwam van zijn werk, ik heb alle moed verzameld en heb het hem verteld… Hij schrok hiervan, maar vond het vreselijk voor mij. Vooral omdat mijn ouders hun taak ook al niet hadden volbracht zoals het hoort te zijn. Wat was ik blij dat ik het aan hem verteld had. Ik was bang geweest dat hij mij zou verlaten als ik hem over het misbruik zou vertellen. Maar ook hier vallen weer heel wat dingen op zijn plek.

Vooruit

Hoe ik altijd was en deed… Mijn man is ook een aantal malen mee geweest naar Jacqueline. Zodat hij ook weet hoe hiermee om te gaan. Zo ging ik dan weer verder en vroeg me af wat ik nog meer wilde doen. Ook dat is weer een vraag die niet makkelijk is. Welke wonden maak je bij jezelf los? Voorzichtig kwamen toch gevoelens los. Dat het nog niet klaar was. Mijn ouders heb ik een brief gestuurd met daarin de opvoeding wat niet helemaal was zoals het hoort te zijn. En ook heb ik het misbruik wat mij overkomen is erin gezet. Daarna heb ik mijn broers dat ook verteld. Al waren de antwoorden niet wat je gehoopt had, het gaf het toch verlichting.  

Dankbaar

Tevens nog een brief naar de misbruiker die nog in leven is, gezonden. Heb dit wel anoniem gedaan, maar hij weet wel wie ik ben. Allemaal dingen die ik niet had kunnen bedenken, dat ik dat ooit zou kunnen doen. Dan komt er een periode om dit allemaal te verwerken hoe mooi alles ook is verlopen. Naar je lichaam luisteren, dingen aangeven waar je het niet mee eens bent en zo ga je maar door. Dat heeft zeker veel tijd gekost, maar als ik dan zie wat het mij heeft opgeleverd: geweldig! Dit alles wat hier geschreven staat heeft 5 jaar geduurd. 5 jaar waarin veel is gebeurd, maar dat was het zeker waard. Mijn dank gaat uit naar Jacqueline die veel voor mij betekend heeft.  Zonder haar was ik toch dat meisje gebleven met dat geheim. Ik kan en mag mij nu gelukkig voelen, vergeten doe ik het nooit, maar ik heb nu een leven gekregen waarin ik er ook mag zijn.

Herkenbaar?

Loop jij met een geheim waardoor je niet kan zijn en doen wie je zou willen zijn? Weet dan dat je met begeleiding, in de voor jou kleinst mogelijke grote stappen, meer vrijheid en blijheid kan ervaren. Je hoeft me maar te bellen, of te mailen voor meer informatie of om een afspraak te maken.