1. Moeite met het aangeven van je grenzen

Je staat altijd voor iedereen klaar. Je hebt het al gedaan voordat iemand het je kan vragen. En mensen weten je altijd te vinden als ze iets nodig hebben. Op je werk ben jij ook degene die snel zegt: ‘Ik doe het wel’. Jaren ging dat prima, maar de laatste tijd ben je zo moe en houd je het allemaal niet meer vol. Via haptotherapie ontdek je waarom je het anderen zo naar de zin wilt maken dat het soms ten koste van jezelf lijkt te gaan, waar je grenzen liggen en wat maakt dat jij moeite hebt om ze te herkennen en te bewaken.

2. Moeite met het maken van keuzes

Altijd als er iets te kiezen valt, begin je te twijfelen. Wat is het beste, wat wil ik precies en wat als ik de verkeerde keuze maak? Soms lijkt je leven hierdoor vast te lopen, omdat je alle beslissingen voor je uit blijft schuiven, waardoor je tot niets komt. Via haptotherapie zoeken we samen naar wat voor jou belangrijk is. Zodat je te weten komt wat je wilt. Verder kijken we wat je tegenhoudt in het uitproberen van dingen. Want eigenlijk is dat juist de manier om te ontdekken wat bij je past. Als je eenmaal ontdekt dat je op je keuzes terug mag komen, dan houdt niets je meer je tegen.

3. Burn-out /overbelast zijn

Je had altijd bergen energie en je kon alles aan. Ineens lukt het niet meer en heb je geen idee hoe je het al die tijd zo gedaan hebt. Het is helemaal op, de rek is eruit. De huisarts ​heeft gezegd dat je een burn-out hebt, even moet stoppen met werken en rust moet nemen. Maar hoe doe je dat? Via haptotherapie kijken we samen wat de oorzaak is dat je zo over je eigen grens bent gegaan en waardoor je lichaam zo rigoureus aan de bel heeft getrokken. Ben je misschien te perfectionistisch? Heb je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel, of wil je zelf overal de controle over houden? Als helder wordt wat er aan jouw harde werken ten grondslag ligt, kun je tot verandering komen en je eigen grenzen centraal stellen.

leefbaar haptonomie nijmegen boer

4. Persoonlijke ontwikkeling

Je bent goed in je werk en eigenlijk loopt alles op rolletjes. Je weet van jezelf dat je bepaalde kwaliteiten hebt en anderen geven regelmatig te kennen dat je meer zou kunnen dan wat je op dit moment doet. Zelf wil je ook stappen zetten, maar je ervaart elke keer als je erover nadenkt een drempel. Een gevoel van twijfel. Kan ik dit wel echt? De onvrede in jezelf neemt toe, omdat je er niet toe komt de stap te zetten. Samen gaan we ontdekken wat je tegenhoudt, hoe je jouw verlangens of ambities serieus leert nemen. En belangrijker nog: wat je nodig hebt om de stap wél te kunnen zetten.

5. Moeite om patronen te doorbreken

Je weet eigenlijk precies wat er met je aan de hand is. Je kent je valkuilen, je weet waar ze vandaan komen en eigenlijk ook wat je anders zou moeten doen. Toch verval je telkens weer in je oude patronen. Je zou willen dat iemand je vertelt hoe het anders kan. Via haptotherpie gaan we samen ervaren hoe het voelt als je in die valkuil stapt en vooral hoe je herkent dat je in de buurt van je valkuil bent en hoe je er omheen kunt gaan.

6. Je denkt te veel na en voelt te weinig

Je bent een rationeel mens. Je denkt over alles na en je maakt je keuzes vaak na een uitgebreide rationele afweging. Je hoofd voelt soms groot aan en wat je voelt, weet je eigenlijk niet. Mensen vragen ernaar, maar je weet niet goed wat ze van je willen; je kunt er dus letterlijk met je gevoel niet bij. Soms vraag je je af of je misschien dingen mist en je hebt het idee dat je richting anderen tekortschiet. Via haptotherapie word je uitgenodigd te ontdekken waar jouw gevoel zich bevindt en wat ervoor zorgt dat het zo lastig voor je is om er contact mee te maken. Dat heeft namelijk altijd een reden. Wanneer je die reden begrijpt, en ontdekt dat het misschien niet meer nodig is je gevoel buitenspel te zetten, dan kun je naar een betere balans tussen denken en voelen toegroeien.

7. Hyperventilatie

Je hebt regelmatig hartkloppingen en een benauwd gevoel. Je bent al bij de huisarts geweest, maar er is niets lichamelijks aangetoond en toch bepalen je klachten steeds meer je leven. Via haptotherapie onderzoeken we of je klachten samenhangen met je manier van ​leven. Ga je misschien toch voorbij aan bepaalde signalen waardoor je lichaam op de rem trapt? Als je bewuster wordt van de signalen van je lichaam, kun je tijdig bijsturen waardoor je lijf minder in de knel komt.

8. Terugkerend een vastzittende nek en schouders

De fysiotherapeut kan je tijdelijk helpen, maar na verloop van tijd keren de klachten terug. Medisch gezien is er geen oorzaak gevonden voor je vastzittende nek en schouders, maar het beïnvloedt inmiddels wel behoorlijk je leven. Eigenlijk trekt je lichaam aan de bel. Maar waarvoor dan? Wat rust er dan blijkbaar (letterlijk ) teveel op je schouders? Daar gaan we naar op zoek in de haptotherapie. En nog belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat niet alles steeds op jouw schouders belandt?

9. Angst- en paniekaanvallen

Ineens vliegt de angst je aan. Het lijkt je volledig over te nemen. Het voelt benauwend aan en even weet je het niet meer. Dat allemaal, terwijl er helemaal geen reden voor lijkt te zijn. Via haptotherapie gaan we samen op zoek naar wat maakt dat je je zo angstig voelt. Het heeft vaak een oorsprong en als je die kent en begrijpt, kan dat rust geven. Meestal hangen angsten samen met een gevoel geen invloed te hebben op hoe de dingen lopen. Via haptotherapie gaan we samen ontdekken waarom je die invloed niet ervaart. En belangrijker nog: je leert hoe je die invloed op het verloop van dingen om je heen wél krijgt.

10. Moeite om je lijf weer te vertrouwen na kanker

Je wereld staat op zijn kop als je te horen krijgt dat je kanker hebt. En niet alleen die van jou, maar ook van je omgeving. Je leven wordt nooit meer hetzelfde. Plotseling ben je belandt in het circuit van de oncologie. Opnames, operaties en chemotherapie. In een korte tijd komen er allerlei onzekerheden op je af. Een periode waarin je het uiterste van jezelf vraagt en misschien wel over je grenzen gaat om te overleven. Soms moet je je gevoel uitschakelen om de pijn en angsten te dragen. Dit heeft ook zo zijn weerslag op de mensen om je heen. Jij voelt je alleen en de mensen om je heen voelen zich vaak machteloos. Na enige tijd besef je pas wat er allemaal met je gebeurt, dat je heel moe bent en behoefte hebt om alles plek te geven. Haptotherapie helpt om je gevoel dat je weggestopt hebt, stap voor stap weer toe te laten. Je wordt bewust van je emoties en ontdekt waar de spanningen in je lijf zich hebben opgehoopt. Hierdoor kun je ze loslaten en komt er ruimte voor acceptatie en aanvaarding.

11. Moeite met relaties

Je relaties liepen altijd vanzelf, maar de laatste tijd merk je dat je regelmatig botst met de mensen om je heen. Zowel thuis als op het werk. Jij hebt het gevoel niet begrepen te worden. En je merkt dat je om de kleinste dingen ruzie hebt. Je hebt de neiging om afstand te nemen ​en het zelf uit te zoeken. Maar eigenlijk is dat niet wat je wilt, want je voelt je eenzaam en verwijdert van de mensen om je heen. Samen met de haptotherapeut ontdek je waarom je vastloopt in relaties. Je gaat bewust ervaren hoe jij je in relaties opstelt en wat dat bij de ander teweegbrengt. Ook leer je je behoeftes te herkennen en ze te verwoorden naar de ander. Op die manier is het mogelijk de verbinding tussen jou en de ander te herstellen en de mensen die belangrijk voor je zijn toe te laten.

12. Negatief zelfbeeld

Je voelt je vaak onzeker en hebt het idee dat wat jij denkt en voelt niet zo belangrijk is. Eigenlijk is dat gevoel er altijd al geweest. Je hebt snel het idee dat anderen beter zijn en in groepen heb je het gevoel er niet bij te horen. Ook merk je dat je niet gezien wordt door de mensen om je heen. De twijfel in jezelf slaat toe en je voelt je kleiner worden. De overtuiging niets waard te zijn, kan je ontwikkeling in de weg zitten. Via de haptotherapie kijken we samen hoe jij kunt leren waar dat zelfbeeld vandaan komt en leer je positief over jezelf te zijn. Door te voelen dat je mag zijn wie je bent en dat het zo goed is, krijg je meer rust en vertrouwen en ga ook jij, je ruimte innemen

13. Rouwverwerking/op jonge leeftijd verliezen van een ouder

Als een dierbaar iemand overlijdt, is dat vaak ingrijpend. Tegelijkertijd gaat het leven gewoon door. Maar hoe doe je dat? De mensen om je heen zijn lief en doen hun best, maar raken maar zelden de juiste snaar. Zelf wil je er ook niet de hele tijd over praten al is het gemis alom aanwezig. Je kunt je zo intens eenzaam voelen….., soms lijkt het dan makkelijker om die pijnlijke gevoelens maar gewoon weg te stoppen en door te gaan. Maar diep vanbinnen weet je dat dat ook de oplossing niet is. In haptotherapie is er alle ruimte om te gaan onderzoeken hoe jouw rouwproces eruitziet. Rouwen is iets wat iedereen weer anders doet. Samen gaan we kijken wat jij tot nu toe met je gevoelens gedaan hebt en hoe dat anders kan.

Meer informatie

Staan jouw klachten er niet tussen, maar wil je toch graag weten of haptotherapie jou kan helpen? Neem dan gerust contact op.