In haptotherapie ga je ontdekken wat je voelt. Je doet van alles in het leven, maar wat voel je daar eigenlijk bij? Dat staat centraal in de haptotherapie. Je lichaam is daartoe de ingang. Als je erop gaat letten, geeft je lichaam je tal van boodschappen en aanwijzingen. Als je die gaat verstaan, is het makkelijker om je grenzen te herkennen. En te ontdekken wat wel en niet goed voor je is. Het helpt je om goed voor jezelf te zorgen, en om die dingen te gaan doen die jij echt wilt, ongeacht wat er van je verwacht wordt of wat anderen doen. Als dat je gaat lukken dan kun je worden wie je werkelijk bent. Een vrij mens.
Op gevoel
Waarom is voelen soms zo lastig? Mensen zijn in aanleg gevoelswezens. Als kind voel je de dingen vaak feilloos aan. Hoe kan het dan dat je dat kwijtraakt? Dat heeft in mijn beleving te maken met de mate waarin je in je jeugd ruimte hebt gekregen voor dat wat je voelde. Als die ruimte er niet is, door welke omstandigheden dan ook, ga je je kleiner maken dan je bent. Je zet je gevoel aan de kant en gaat je richten op wat anderen nodig hebben. Zo maak je een omweg. Je krijgt erkenning door het de ander naar de zin te maken. Maar dit vervult nooit echt. Je blijft altijd een leegte voelen die pas gevuld wordt als je je gevoelsmatig gaat richten op wie je zelf bent en wat jij nodig hebt.

Loslaten
Haptotherapie kan hierbij helpen. In de nabijheid van de therapeut ga je op zoek naar wat jij voelt en ervaart. Alles wat je voelt, is van belang en mag er zijn. Dat kan best ingewikkeld zijn, omdat er soms dingen gebeurd zijn die ervoor gezorgd hebben dat je je gevoelens hebt moeten wegdrukken. Om door te kunnen gaan. Je lichaam bewaart deze gevoelens. Het is belangrijk dat ze erkend worden en ruimte krijgen. Door aangeraakt te worden, kun je er contact mee maken. Zo krijg je de gelegenheid ze te doorvoelen en los te laten. Dan komt er ruimte vrij om nog meer jezelf te zijn.
Patronen
In de therapie ga je ontdekken, experimenteren en ervaren in een veilige setting. Tegelijkertijd ga je je nieuwe stappen toepassen in je dagelijks leven. Je gaat jezelf meer laten zien en merken wat dat met je doet. Wanneer jij verandert, doet dat ook iets met de mensen om je heen. Sommige mensen zijn blij met je groeiende eigenheid en voor anderen is het lastig. Hiermee om leren gaan, is ook onderdeel van je groeiproces. Soms schrik je van jezelf en val je weer terug in oude patronen. Maar als je aan het groeien bent, passen die je steeds minder.
Onderscheidend
Haptotherapie onderscheidt zich van andere vormen van begeleiding door naast het gesprek verschillende ervaringsgerichte oefeningen aan te bieden. Oefeningen die confronteren, bewust maken en aansluiten bij wat je nodig hebt. Om zo je gevoel te verkennen en te ervaren wat voor jou belangrijk is. Aangeraakt worden, maakt onderdeel uit van het ervaringsgerichte leren. In de nabijheid ga je voelen wat er gaande is in je lijf. De impact van deze manier van leren is groot en de verandering duurzaam. Wat je gevoeld hebt, komt in je bewustzijn en daar kun je niet meer omheen . Wil je meer weten? Neem dan vooral contact met mij op.
Zelf ontdekte ik dat ik het beste leer als ik mag uitproberen en ervaren hoe het werkt. Precies op die manier leer je ook in de haptotherapie. Niet alleen door te praten, maar via oefeningen verken je je gevoel en ervaar je wat voor jou belangrijk is. En als je dat serieus gaat nemen, dan neem je beslissingen die beter bij je passen. Zo kan je leven er anders uit gaan zien.
Marieke
38 jr, getrouwd, 2 kinderen