Wanneer je iets traumatisch meegemaakt hebt en vastgelopen bent in de verwerking ervan, kun je klachten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan terugkerende angst- en paniek- klachten, gevoelens van machteloosheid, schaamte of slaapproblemen. Als geregistreerd EMDR Master Practioner, kan ik EMDR inzetten bij de verwerking van schokkende gebeurtenissen. Hiervoor hoef je niet naar een andere therapeut.
Heftige gevoelens
Als we tijdens het therapeutische proces aanlopen tegen situaties waarin je steeds dezelfde heftige gevoelens ervaart, die hun oorsprong hebben in een of meerdere trauma’s, dan kan EMDR behulpzaam zijn om die gevoelens alsnog te verwerken. Hierbij kun je denken aan enkelvoudige trauma’s zoals een geweldsmisdrijf of een auto-ongeluk. Maar ook aan langdurige trauma’s zoals emotionele verwaarlozing, een pestverleden of terugkerende angsten.
Hoe gaat dat in zijn werk?
We inventariseren samen welke situaties in je leven deze heftige gevoelens opriepen. Vervolgens ga je in gedachten terug naar die situatie en ervaar je welk gevoel dat nu nog bij je oproept. En hoe sterk dat gevoel is. Door tegelijkertijd de handbewegingen van de therapeut te volgen, of via een koptelefoon om-en-om links en rechts een geluid te horen, wordt je brein belast terwijl jij telkens blijft terugkoppelen wat die situatie van toen nu nog met je doet. De herinnering verliest op deze manier zijn emotionele lading. Dit proces lijkt op de natuurlijke REM slaapfase die we ’s nachts doormaken. Ook dan bewegen je ogen van links naar rechts en andersom. We verwerken tijdens deze fase van de slaap de prikkels van dagelijkse gebeurtenissen in onze hersenen. EMDR verwerkt op een vergelijkbare manier de nare ervaringen die niet op de natuurlijke manier verwerkt zijn.
Meer weten?
Op de site van de Vereniging EMDR vind je meer informatie. Of neem contact met me op.