In haptotherapie ga je ontdekken wat je voelt. Je doet van alles in het leven, maar wat voel je daar eigenlijk bij? Dat staat centraal in de haptotherapie. Je lichaam is daartoe de ingang. Als je erop gaat letten, geeft je lichaam je tal van boodschappen en aanwijzingen. Als je die gaat verstaan is het makkelijker om je grenzen te herkennen en te ontdekken wat wel en niet goed voor je is. Het helpt je om goed voor jezelf te zorgen en om die dingen te gaan doen die jij echt wilt, ongeacht wat er van je verwacht wordt of wat anderen doen. Als dat je gaat lukken dan kun je worden wie je werkelijk bent. Een vrij mens.

Waarom is dat voelen soms zo lastig? Eigenlijk zijn mensen in aanleg gevoelswezens. Kinderen voelen de dingen vaak feilloos aan. Hoe kan het dan dat we dat kwijtraken?

Dat heeft in mijn beleving te maken met de mate waarin je erkenning en bevestiging hebt gekregen voor dat wat je voelde. Als je niet bevestigd wordt in datgene wat je voelt of sterker nog als dat wat je voelt door de ander ontkent wordt, dan ga je er minder op vertrouwen en naar luisteren.

Door in de haptotherapie (opnieuw) op zoek te gaan naar datgene wat jij voelt en beleeft, samen met de therapeut die jou gevoelens erkent en bevestigt, leer je (opnieuw) te vertrouwen op je gevoel.

De aanraking speelt daarin een wezenlijke rol. Je lichaam heeft de mogelijkheid om zowel het goede als het nare te bewaren. Door aangeraakt te worden kun je contact maken met dat wat zich in je lichaam heeft opgeslagen. Door ruimte te geven aan dat wat jij voelt en te ervaren dat alles wat jij voelt er mag zijn, krijg je de gelegenheid om te helen: het nare te doorvoelen en los te laten en het goede te ervaren en toe te laten. Op die manier komt er ruimte vrij voor wie jij werkelijk bent. Ruimte die jij mag gaan invullen zoals het goed voelt voor jou.